top of page

Informatie voor ouders

Het is tegenwoordig helemaal in: het nemen van een tussenjaar. Geen school of studie, maar een gap year. Een jaar waarin je kind op avontuur gaat, een nieuwe taal leert, nieuwe vrienden maakt, zelfstandig wordt of erachter komt wat hij of zij wil in het leven. Hoewel het idee van een tussenjaar veel twijfels en vragen kan oproepen, biedt het waardevolle kansen voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Lees hieronder hoe u uw kind kunt helpen de juiste keuze te maken en waarom ons project een waardevolle invulling kan zijn voor een tussenjaar.

Meer zelfvertrouwen

Een tussenjaar biedt ruimte voor persoonlijke groei en het opbouwen van zelfstandigheid. Uw kind wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, leert omgaan met onzekerheden en ontwikkelt veerkracht en zelfvertrouwen.

pexels-karolina-grabowska-4207892.jpg
Image by sydney Rae

Lagere kans studieuitval

Ondanks de eventuele angst dat uw kind na een tussenjaar nooit meer zal willen studeren, blijkt uit Amerikaans onderzoek dat maar liefst 90% van alle jongeren dat een tussenjaar neemt terugkeert naar de schoolbanken. Maar dat is nog niet alles! Uit onderzoek blijkt ook dat een tussenjaar ervoor zorgt dat jongeren een betere studiekeuze kunnen maken, doordat ze zichzelf beter leren kennen en de tijd nemen om erachter te komen wat ze echt willen. 

​

Bron: https://www.gapyearassociation.org/gap-year-to-college/#:~:text=Helping%20Gap%20Year%20Students%20Navigate,year%20before%20or%20during%20college.

pexels-karolina-grabowska-4207892.jpg
Image by Philippe Bout

Jezelf ontdekken

Onze persoonlijke ervaring is dat een van de grootste voordelen van het nemen van een tussen en deelnemen aan ons project is dat de deelnemers zichzelf (nog beter) leren kennen. Zelfkennis is cruciaal om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Het leidt tot betere keuzes kunnen maken, meer plezier uit het leven kunnen halen, gezondere relaties en een beter begrip van je eigen gedachtes en emoties. 

pexels-karolina-grabowska-4207892.jpg
Image by Vince Fleming

Is een tussenjaar verstandig?

Zoals gezegd kiezen steeds meer scholieren en studenten er wereldwijd voor om een tussenjaar te nemen. Maar is dit nou wel zo verstandig? Wat als je kind uiteindelijk niks doet en een jaar weggooit? Of de motivatie verliest om te gaan studeren? Gelukkig blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat je deze zorgen overboord kan gooien, mits je kind een plan maakt voor zijn of haar tussenjaar. Lees hieronder de belangrijkste voordelen van het nemen van een tussenjaar.

Betere studieresultaten

In Nederland is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de resultaten van een tussenjaar, maar uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek uit 2014 en uit Brits en Australisch wetenschappelijk onderzoek uit 2012 blijkt dat jongeren die bewust voor een tussenjaar kiezen hierna betere studieresultaten behalen dan jongeren die meteen doorstuderen.

​

bron: https://www.studiekeuzemaken.nl/3-bevindingen-wetenschap-voor-nemen-tussenjaar/ 

pexels-karolina-grabowska-4207892.jpg
Image by Firmbee.com

Nieuwe vaardigheden

Een tussenjaar biedt de perfecte kans om buiten het traditionele onderwijs nieuwe vaardigheden te verwerven. Reizen, een andere taal leren of nieuwe vriendschappen sluiten zorgen voor een verbreding van de horizon. Daarnaast leert uw zoon of dochter zelfstandig dingen te regelen, iets wat ze goed kunnen gebruiken in hun werk of studie bij terugkeer naar Nederland. Door het omgaan met nieuwe culturen en situaties ontwikkelt hij/zij interculturele competenties en een meer ruimdenkende houding. Het ontmoeten van nieuwe mensen en het opbouwen van sociale netwerken vergroot bovendien zijn/haar communicatieve vaardigheden en zelfvertrouwen. 

pexels-karolina-grabowska-4207892.jpg
Image by Timo Stern

Handige links

Mijn kind wil een tussenjaar, wat nu?

Beslissen om een tussenjaar te nemen en hoe deze zo goed mogelijk in te vullen is belangrijk voor de toekomst van uw kind en het is daarom begrijpelijk dat u als ouder graag wilt dat dit een weloverwogen keuze is. Hier zijn enkele stappen die u samen met uw kind kunt doorlopen, om zo uw kind zo goed mogelijk te helpen en ondersteunen bij het nemen van een weloverwogen beslissing en ervoor te zorgen dat zijn of haar tussenjaarervaring zo waardevol mogelijk wordt. 

​

Image by Javier Allegue Barros

1. Praat met elkaar 

Heb open gesprekken over de verwachtingen, doelen en verlangens van uw kind. Luister naar wat ze willen bereiken tijdens het tussenjaar en welke ervaringen ze hopen op te doen.

 

2. Identificeer doelen en interesses

Help uw kind zijn of haar interesses en doelen te definiëren. Of het nu gaat om nieuwe mensen leren kennen, het ontdekken van een andere taal of cultuur, het opdoen van werkervaring of het werken aan hun persoonlijke ontwikkeling; een helder idee van persoonlijke doelen is essentieel.

 

3. Onderzoek verschillende mogelijkheden 

Verken samen diverse tussenjaarprogramma's, vrijwilligersprojecten, stages en/of reismogelijkheden. Kijk naar organisaties die passen bij de interesses en doelen van uw kind en informeer uzelf over de voor- en nadelen van elk programma.

 

4. Praat met anderen

Zoek contact met ouders wiens kinderen al een tussenjaar hebben gedaan en met de kinderen zelf. Hun ervaringen kunnen waardevolle inzichten bieden en helpen bij het anticiperen op mogelijke uitdagingen. Bezoek hiervoor bijvoorbeeld De Tussenjaarbeurs in Houten of De Buitenlandbeurs in Utrecht. 

 

5. Maak een financieel plan 

Bespreek samen het budget dat beschikbaar is voor het tussenjaar of hoe het bekostigd kan worden. Overweeg bij het maken van een financieel plan de kosten van programma's, accommodatie, reizen, verzekeringen, extra activiteiten en levensonderhoud.

 

6. Bespreek verwachtingen 

Bespreek de verwachtingen die je hebt van elkaar als het gaat om communicatie en veiligheid. Zorg ervoor dat uw kind zich bewust is van eventuele risico's en dat er een plan is voor noodsituaties.

Waarom kiezen voor The Palmtree Project?

We kunnen ons goed voorstellen dat het groeiende aanbod van tussenjaar projecten in binnen- en buitenland overweldigend kan zijn, waardoor een keuze maken (nog) moeilijker wordt. Graag leggen we daarom helder uit wat ons project kenmerkt en uniek maakt. 

Kleinschalig

We zijn bewust een kleinschalig project, omdat we graag de lijntjes kort houden en directe en persoonlijke communicatie willen met de deelnemers. De totale groep bestaat per project uit maximaal 14 personen en de coaching workshops worden in groepjes van maximaal 7 personen gevolgd.

Taal en Sport

Deelnemers kunnen, naast het coachingstraject, aanvullend pakketten kiezen op het gebied van taal en/of sport. Op deze manier kunnen deelnemers zelf invulling geven aan hun tijd hier in Valencia op basis van eigen interesses. Er is keuze uit: Spaans, boksles, padeltraining, beachvolleybal en yoga.

Persoonlijke begeleiding

We zijn een klein en persoonlijk project. Wij, Merel en Christa, zijn als oprichters van The Palmtree Project bij alle facetten van het project betrokken. Tijdens het project zijn wij de persoonlijke begeleiders en 1:1 coaches van de deelnemers, waardoor ze altijd bij ons terecht kunnen wat een extra gevoel van veiligheid en ondersteuning kan bieden tijdens deze spannende periode.

Coaching op maat

Naast de groep workshops krijgen alle deelnemers een eigen coach waarmee ze vijf persoonlijke 1:1 gesprekken hebben. In deze gesprekken wordt er gekeken naar het persoonlijke verhaal van de deelnemer en wat hij of zij nodig heeft. De deelnemer stelt persoonlijke doelen en krijgt hiervoor oefeningen van de coach.

Focus op groei en ontwikkeling

Onze focus ligt op de persoonlijke ontwikkeling van onze deelnemers en het vergroten van hun zelfkennis en acceptatie. Zo zorgen we ervoor dat deelnemers  hun tussenjaar zo waardevol mogelijk besteden en met nieuwe kennis, vaardigheden en inzichten weer naar huis gaan. We zien het merendeel van onze deelnemers een enorme groei doormaken in 2 maanden tijd.

Avontuur

Naast het coachingstraject is er veel vrije tijd die de deelnemers helemaal zelf kunnen invullen. Valencia is de perfecte stad als het gaat om vermaak: veel zon, uitgaansgelegenheden, horeca, strand, festivals, prachtige omgeving en steden als Barcelona en Madrid op korte afstand. 

Kan ik als ouder langskomen
in Valencia?

Jazeker! Ouders meer dan welkom om langs te komen en vele ouders gingen u al voor. Begrijpelijk, want de zon schijnt hier bijna elke dag en het is een prachtige stad voor een weekendje weg! Onze ervaring heeft ons geleerd dat sommige deelnemers in het begin last hebben van heimwee en dat deelnemers in het algemeen even de tijd nodig hebben om te "landen" en hun weg te vinden in een nieuw land, een nieuw huis en in een groep met nieuwe mensen. Om dit proces zo goed en zelfstandig mogelijk te doorlopen, adviseren wij ouders om pas na de 4e week van het project langs te komen.

De Tussenjaarbeurs 

28 juni 2024

Van 14:00 tot 18:00 

Gratis toegang

 

Yuverta

Randhoeve 2

3992 XH Houten

​

De Buitenlandbeurs

29 & 30 november 2024

Van 09:00 tot 16:00

Gratis toegang 

 

Jaarbeurs hal 7 & 8

Jaarbeursplein 

3521 AL Utrecht

Wij vinden het heel leuk om nieuwe deelnemers en ouders live te ontmoeten en we begrijpen dat het andersom ook fijn is om met ons in kennis te maken in persoon om zo vertrouwen in ons en in ons project te krijgen. We staan daarom elk jaar zelf op De Tussenjaarbeurs en De Buitenlandbeurs, vaak samen met 1 of 2 oud-deelnemers. Zo kun je alle vragen die je hebt aan ons stellen, maar ook horen van oud-deelnemers hoe zij het project hebben ervaren. Hopelijk zien we jullie daar!

 

Liefs, Merel & Christa.

Ontmoet ons!

Veelgestelde vragen van ouders

Wat leert mijn kind tijdens jullie project?

Zoals hierboven wijst de wetenschap uit dat het nemen van een tussenjaar veel positieve gevolgen kan hebben voor uw kind. Dit zien wij ook terug bij alle deelnemers die we tot nu toe in ons project hebben gehad. De meest belangrijke vooruitgang die wij zien bij onze deelnemers: meer zelfkennis, meer zelfacceptatie, grotere zelfstandigheid, meer richting hebben in het leven, vrolijker en onbezorgder zijn, beter kunnen genieten en in het momenten kunnen zijn en het opdoen van veel nieuwe kennis en vaardigheden.

​

Ik heb als ouder een vraag aan jullie (voor, tijdens of na het project van mijn kind) hoe kan ik jullie bereiken?

Met ouders communiceren wij alleen via de mail (hola@thepalmtreeprojects.com). Bij uitzonderingen of noodgevallen nemen wij telefonisch contact op. Contact via whatsapp is alleen voor de deelnemers. Niet voor ouders. 

​

Waar zal mijn kind wonen?

Uw kind zal in één van onze appartementen verblijven, samen met de andere deelnemers. Voor meer informatie over onze huisvesting, klik hier

​

Welke voorzieningen zijn er aanwezig in de huisvesting?

De voorzieningen van onze huisvesting staan hier omschreven. â€‹Lees dit goed door samen met uw kind zodat uw kind weet wat hij of zij kan verwachten. 

​

Moet mijn kind zelfstandig boodschappen doen, koken en wassen?

Ja zeker. Dit zijn mooie vaardigheden die deelnemers hier (verder) kunnen ontwikkelen. We zien gelukkig vaak dat huisgenoten dit samen met elkaar oppakken en het dus ook vaak sociale activiteiten worden.

​

Hoe reist mijn kind naar Valencia? 

Wij boeken voor de gehele groep dezelfde vliegticket. Het is verplicht om deze ticket bij ons af te nemen, zodat we kunnen garanderen dat de hele groep met elkaar vliegt. Uw kind zal dus de andere deelnemers van de groep op Schiphol ontmoeten en samen naar Valencia reizen. Het is daarom ook niet nodig om als ouder mee te reizen naar Valencia. 

​

Hoe vindt mijn kind het appartement?

In de informatiemail die een maand voor de start van elk project wordt verstuurd, geven wij het adres van het appartement en de dichtstbijzijnde metrohalte. Deelnemers kunnen er dus voor kiezen om samen met de metro te gaan of een taxi te pakken vanaf het vliegveld. Eenmaal aangekomen bij het appartement zullen Christa of Merel uw kind daar ontvangen en de weg wijzen in huis. 

​

Hoe wordt mijn kind begeleid door The Palmtree Project?

Merel en Christa begeleiden de groep persoonlijk. Uw kind zal Merel of Christa als zijn of haar eigen coach en begeleider hebben tijdens het gehele project. Dit betekent dat er korte lijntjes zijn in het contact en deelnemers zijn of haar coach altijd kunnen appen of bellen. Hoewel we zoveel mogelijk zelfstandigheid en zelfredzaamheid proberen te stimuleren, bieden wij persoonlijke begeleiding waar nodig. Voorbeelden zijn: even appen of bellen als uw kind erg last van heimwee heeft, meegaan met uw kind naar de politie of het ziekenhuis indien nodig, uw kind helpen met praktische zaken als dit alleen niet lukt. 

​

Wat gebeurt er als mijn kind erg last heeft van heimwee?

Het kan voorkomen dat uw kind last krijgt van heimwee. Wij praten dan met uw kind en proberen hem of haar te laten inzien dat het een tijdelijke emotie is die meestal redelijk snel weggaat. Tot nu toe is onze ervaring met deelnemers die heimwee hebben dat dit maximaal twee weken duurt. Vaak zijn het juist díe deelnemers die na afloop van het project langer in Valencia willen blijven!

​

Wat gebeurt er als mijn kind naar het ziekenhuis moet?

Indien deze situatie zich voordoet, wordt uw kind begeleid door Merel of Christa. Om te voorkomen dat uw kind zorgkosten hier maakt, is het belangrijk een zorgverzekeringspasje mee te nemen met daarop vermelding van een European Health Insurance Card. 

​

Is Valencia veilig voor mijn kind? 

Valencia is als derde stad van Spanje met bijna een miljoen inwoners relatief een erg veilige stad. Wel adviseren wij om altijd goed op je spullen te letten vanwege zakkenrollers en om 's nachts samen naar huis te fietsen. 

​

Krijgt mijn kind een certificaat mee naar huis?

Ja. Uw kind krijgt een certificaat van deelname voor het coachingstraject wat hij of zij heeft doorlopen. Indien uw kind kiest voor extra pakket Spaans, zal hij of zij ook een certificaat krijgen van de Spaanse school Understand Valencia op basis van het geteste taalniveau na afloop van de taalcursus. 

​

Wat is belangrijk voor mijn kind om mee te nemen naar Valencia?

De belangrijkste dingen voor uw kind om mee te nemen zetten wij in de informatiemail die ongeveer 4 weken voor de start van zijn of haar project wordt verzonden. Dit zijn: 

  • Een laptop of tablet

  • Je ziektekosten verzekeringspasje of een digitale versie hiervan op je mail

  • Beddengoed: 

    • Hoeslaken 

    • Dekbedovertrek

    • Kussensloop 40x70 (ook hier verkrijgbaar bij Primark of Zeeman)

​

Kan mijn kind langer blijven na het project?

Ja, dit is zeker mogelijk en gebeurt veel onder onze deelnemers. Deelnemers kunnen niet in dezelfde huisvesting blijven, maar we geven tips waar en hoe nieuwe huisvesting te vinden wat tot nu toe altijd is gelukt. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld extra coaching sessies bij ons af te nemen.  

​

Krijgt mijn kind begeleiding door The Palmtree Project na afloop van het project?

Elke deelnemer heeft recht op een online follow-up gesprek na afloop van het project met zijn of haar eigen coach. We vinden het belangrijk om te weten hoe het met de deelnemer gaat na terugkeer. Dit gesprek is echter niet verplicht. 

​

Wat kost jullie project? 

Ons project kost €2955,- inclusief 21% btw. Kosten voor de vliegticket en aanvullende pakketten zitten hier niet bij inbegrepen. Voor meer informatie klik hier

​

​

Meer vragen? Neem hier contact met ons op! 

bottom of page