Ons verhaal
HET BEGIN​
​
In januari 2022 was Christa op haar oude werk bij het ROC Utrecht om afscheid van de leerlingen te nemen. Op dat moment zei 80% van de leerlingen die ze sprak niet te weten wat verder te willen in het leven. Ze wilden een tussenjaar maar dit dan wel nuttig besteden. Corona, social media en de prestatiedruk gaven veel keuzestress. Christa kwam op het idee om een tussenjaar te beginnen in het buitenland gericht op persoonlijke ontwikkeling en het leren van Spaans.
WAAROM?​
​
Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 5 Nederlandse jongeren tussen de 18 en 25 last heeft van mental ongezondheid. Jongeren van nu, de generatie Z, lijken in sterke mate last te hebben van de corona pandemie, de prestatiemaatschappij, toegenomen individualisme en het geloof in een maakbare wereld en zijn daardoor mentaal extra kwetsbaar in vergelijking met andere generaties. In deze context vinden wij het belangrijk om een project aan te bieden dat jongeren helpt hun mentale gezondheid te versterken op een speelse manier die bij hen aansluit.
ONZE MISSIE​
​
Onze uiteindelijke missie is om het thema mentale gezondheid onder jongeren uit de taboesfeer te halen en het te normaliseren hier mee bezig te zijn door persoonlijke ontwikkeling voor iedereen toegankelijk te maken. We willen jongeren motiveren om aan zichzelf te werken en hun zelfkennis en zelfacceptatie te vergroten. Ook willen we jongeren weerbaarder maken voor het leven door hun sociaal-emotionele vaardigheden te vergroten en zichzelf veerkrachtig(er) te maken.
Generatie Z
Generatie Z, geboren tussen de late jaren 90 en het begin van de jaren 2010, is opgegroeid met de smartphone en social media en dus vaak online en in contact. Echter, deze constante verbondenheid brengt ook uitdagingen met zich mee voor hun mentale gezondheid. De druk om altijd online en bereikbaar te zijn, gecombineerd met de invloed van sociale media, kan leiden tot stress, angst en depressie, zo blijkt uit onderzoek naar deze generatie. Daarnaast hebben gebeurtenissen zoals COVID19 en de toenemende klimaatveranderingen bijgedragen aan gevoelens van onzekerheid en bezorgdheid. Ondanks deze uitdagingen tonen veel jongeren uit generatie Z veerkracht en zoeken ze actief naar manieren om hun mentale welzijn te verbeteren, zoals dit openlijk te bespreken en het zoeken van professionele hulp. Wij vinden het belangrijk om deze generatie te ondersteunen door hen toegang te bieden tot de juiste middelen en een omgeving te creëren waarin mentale gezondheid bespreekbaar en prioriteit is. Dit is waar wij, met ons project, een bijdrage aan willen leveren.
​
Graag delen wij onze visie en missie in de media. Zo is er in de afgelopen jaren aandacht besteed aan ons unieke tussenjaarproject in artikelen in het Algemeen Dagblad, In de buurt Utrecht en Var Nieuws. Ook deelden we ons verhaal in de podcast: Koffers gepakt.
​
Interesse in het delen van ons verhaal in de media? Neem dan hier contact met ons op.
​
Geschiedenis
September 2021: Het idee is geboren!
​
Christa start onder de naam La Vida een project voor jongeren waarin ze 1:1 lifecoaching in Valencia aanbiedt. In januari 2022 komt ze op het idee om er een tussenjaarproject van te maken en geeft ze een interview in de Utrechtse krant In de Buurt.
Maart 2022: Ontmoeting Merel & Christa
​
Merel las per toeval het interview in de krant en nam contact met Christa op via Instagram. We ontmoetten elkaar voor het eerst in Valencia, het klikte goed en dus besloten we samen het project verder te ontwikkelen.
Maart - Augustus 2022: The Palmtree Project
​
Door veel brainstormsessies leren we elkaar goed kennen en krijgt het project langzaam vorm. We bedenken de naam The Palmtree Project vanwege de vele palmbomen in Valencia en diens eeuwenoude betekenis van overwinning en we creëren we ons eerste werkboek.
September 2022: Het eerste project!
​
Ons allereerste project gaat van start met de zeven enthousiaste deelnemers. Het is een succes en al snel melden zich de volgende deelnemers aan voor het tweede project in november 2022.
Wie zijn wij?
Christa Schep (35)
Co-Founder
Achtergrond. Mijn werk heeft altijd in het teken van welzijn en zorg voor de ander gestaan. Mijn passie voor werken met jongeren is al vroeg bij mij ontstaan en ik ben na mijn studie direct aan de slag gegaan als docente in het MBO-onderwijs. Al snel werd ik mentor en loopbaanbegeleidster en kreeg zo de kans om mijzelf naast docente als zorgspecialist te ontwikkelen. Graag help ik jongeren obstakels te overwinnen die ik zelf ook in het leven ervaren heb, maar daar nooit de juiste hulp bij heb kunnen krijgen. Het is mijn missie om die hulp wél te kunnen bieden aan degene die dat nodig hebben. Ik heb hiervoor een NLP Life Coaching opleiding afgerond, stage gelopen als trauma coach en een opleiding als yoga- en meditatiedocent gevolgd. Tevens heb ik een cursus familieopstellingen gevolgd en veel werkervaring kunnen meenemen uit het (speciaal) onderwijs. Echter, de meeste ervaring die ik als coach gebruik heb ik meegenomen uit het leven zelf. Ik heb het mooiste werk van de wereld!
​
Mijn missie. Ik ben nooit goed geweest in keuzes maken. Ik heb heel veel verschillende dingen gedaan en een tijdje in een lastige periode gezeten. Pas toen ik als MBO-docent de mogelijkheid kreeg om anderen te helpen - en echt iets voor anderen kon betekenen - gaf mij dat ontzettend veel kracht, rust, doorzettingsvermogen en levenslust. Ik weet nu heel goed wat ik wil in het leven en wie ik ben en dat wil ik jou ook leren!
​
Valencia. Sinds drie jaar verblijf ik zoveel mogelijk onder de Spaanse zon in Valencia - de stad die mijn hart heeft gestolen - en ben ik gelukkiger dan ooit. Mijn lievelingsplek is het strand. Hier doe ik graag yoga, geniet ik van de zon en de zee en ben ik met vrienden, zowel in de zomer als in de winter. Ik laat je graag mijn passie voor Spanje zien, maar misschien ook wel een voorbeeld van een leven leven wat jij echt zelf wilt, en niet de maatschappij van jou verwacht.
​
Christa als coach. Warm, meelevend en open.
Merel Lindeboom (38)
Co-Founder
Achtergrond. Als afgestudeerd antropologe ben ik altijd erg nieuwsgierig geweest naar het analyseren en begrijpen van het gedrag van mensen. Mijn loopbaan begon bij de sociale dienst van de gemeente Den Haag waar ik jongeren in de bijstand terug naar school of werk begeleidde. Ik wilde meer vrijheid in mijn werk en begon mijn eigen bedrijf in Marrokaans interieurdesign en werd Nederlands docent voor anderstaligen. Als docent merkte ik hoe belangrijk ik het vond om coaching vaardigheden te hebben en volgde ik een opleiding tot Life Coach. Ik werd docent, mentor en coach op het ROC in Utrecht en het werken met jongeren als coach gaf me zoveel inspiratie dat ik hierin verder wilde. Alsof het voorbestemd was, ontmoette ik Christa voor het eerst in Valencia en begonnen we samen ons droomproject.
Mijn missie. Zelf heb ik altijd gezocht naar wie ik was, wat ik wilde, waarom ik tegen dingen aanliep in het leven en kon daarin vaak niet de juiste begeleiding vinden. Ik leerde langzaam mijn eigen pad te bewandelen en keuzes te maken die goed voor mij waren en mij gelukkig maken. Het geeft me daarom heel veel voldoening mijn eigen levenservaring in te zetten om de jongeren te kunnen begeleiding die hier naar toe komen op een voor hun cruciaal moment in hun leven; vol in ontwikkeling en op zoek naar zichzelf. Als wij die weg voor hun iets makkelijker kunnen maken, is onze missie geslaagd.
​
Valencia. Ik vind vrijheid erg belangrijk en wanneer ik in Spanje ben voel ik me vrij. Ook ben ik een echte levensgenieter en als Spanjaarden één ding goed kunnen is het genieten! Ik houd van de zon (wie niet?!), en eindeloos tafelen met m’n favoriete mensen. Logisch dat Valencia met haar vele barretjes en zonovergoten dagen m’n nieuwe lievelingsstad is geworden! :)
​
Merel als coach. Intuïtief, doelgericht en optimistisch.
​