top of page
  • Foto van schrijverChrista Schep

Tussenjaar nemen nog steeds taboe?

Bijgewerkt op: 19 apr. 2023

Tussenjaar nemen nog steeds taboe: ‘Ik mocht vertrekken van mijn ouders mits ik met een plan terugkwam’.

Samen met leeftijdsgenoten onderzoeken wie je bent en wat je wil, op een plek waar altijd de zon schijnt. Tien Nederlandse jongeren nemen een achtweekse time out in Valencia mét Spaanse taalles en coaching workshops. Is een tussenjaar nemen nog steeds taboe?


De Middellandse zeewind blaast door het Turia park waar de jongeren aan houten picknickbanken bij elkaar komen voor weer een Spaanse les. ‘Een biertje bestellen in het Spaans lukt al,’ zegt Suus (18), ‘maar als de barman terugpraat gaat het mis,’ voegt Zita (16) lachend toe. De meiden hebben net hun middelbare schooldiploma op zak maar wat hun volgende stap moest worden wisten ze niet. Studeren? Reizen? Werken? Een tussenjaar leek ze de beste optie. ‘Ik moest er wel wat van maken en mocht van mijn ouders niet een jaar op de bank blijven zitten,’ vertelt Zita. The Palmtree Project bood de oplossing: onder begeleiding van coaches ontdekken wat je echt wil voordat je een keus maakt die helemaal niet bij je past. En dat allemaal in een nieuw land, in een grote stad, aan zee, onder de palmen.


Tekst gaat verder onder foto

Prestratiedruk

Ze pakten hun koffers, vlogen het avontuur tegemoet en doken het Spaanse leven in. Voor het eerst op kamers in een vreemde stad. Weg van de veiligheid maar ook even weg van de prestatiedruk. De druk om het in een keer goed te doen, want die voelen ze allemaal wel.


Deze jongeren groeien op in een wereld waar de mogelijkheden oneindig zijn, waar de meesten doordenderen zonder te pauzeren. Simon (23) deed ook wat er van hem verwacht werd. Behaalde zijn Master Human Recources in Maastricht maar was nog helemaal niet klaar om direct het werkveld in te springen. ‘Natuurlijk wil ik een goede baan en moet er uiteindelijk brood op de plank komen maar er is meer belangrijk in het leven dan studeren en werken.’


Kernwaarden

Wat ze dan precies belangrijk vinden, ontdekken ze in de workshops, buiten in de zon, ver weg van het klaslokaal. ‘Het zijn geen simpele opdrachten. De coaches leren ons de diepte in te gaan. Ik dacht dat ik mezelf wel aardig goed kende maar hier leer ik op een andere manier naar mezelf kijken,’ vertelt Suus. ‘Thuis lig ik niet in bed na te denken over wat ik precies wil, hier doe ik dat wel,’ voegt Zita toe, ‘maar goed ook want ik mocht alleen vertrekken als ik met een plan terug zou komen haha.’


Taboe

Er blijkt nog steeds een taboe te rusten op het zogenoemde tussenjaar. ‘Sommige denken dat we lui of verwend zijn en niet willen werken,’ zegt Simon. ‘Mijn opa en oma snappen er helemaal niets van.’ zegt Zita. Simon: ‘Dat is ook begrijpelijk. We zijn een totaal andere generatie en wij hebben de tijd om te investeren in onszelf door afstand te nemen en in het onbekende te duiken. Mijn plan was om na dit avontuur een baan in Maastricht te zoeken, dicht bij familie en vrienden. Nu merk ik hoe leuk ik het vind om andere mensen te leren kennen in een nieuwe omgeving en denk ik toch dat ik straks naar de Randstad verhuis.’ Suus gaat zich na het project inschrijven voor de studie Toegepaste Psychologie. ‘Ik dacht dat het niet bij me zou passen maar door de coachingsworkshops blijk ik het toch heel interessant te vinden.' Zita is er nog niet helemaal uit maar ze weet wel wat ze niet wil en dat is een mooi begin.


Instagram: thepalmtreeproject.valencia TikTok: thepalmtreeproject

83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page