top of page
  • Foto van schrijverChrista Schep

Praktische informatie voor een tussenjaar in Spanje

Bijgewerkt op: 24 apr. 2023

Hoe leuk het ook is om zelf alles te ontdekken, wij snappen dat het fijn is om enigszins voorbereid naar Valencia te komen. Daarom delen we hier de belangrijkste informatie met jullie.#1. Drinkwater in Valencia

In theorie kun je het kraanwater in Valencia drinken, maar echt lekker is het niet. Je kunt er dus voor kiezen water te kopen in de supermarkt, maar een duurzamere oplossing is om een waterfilterkan te kopen bij MediaMarkt of Corte Ingles.

#2. Fooi in Spanje

Fooi geven is niet heel gebruikelijk in Spanje en als men iets geeft is het meestal minder dan 10% van de rekening. Bepaal dus zelf wat en of je iets wilt geven. Op de meeste plekken kun je zowel pinnen als met contant geld betalen.

#3. Fietsen in Valencia

Valencia: de perfecte stad om met de fiets te ontdekken! De stad is merendeels vlak en bijna overal zijn fietspaden. Sommige delen in Valencia liggen best wat uit elkaar, dus het is handig om een fiets te hebben. Je kunt een fiets huren bij het bedrijf Kleta, de Spaanse variant van de Swapfiets in Nederland. Je betaalt een maandelijks bedrag en daarmee ben je verzekerd voor diefstal of als de fiets kapot gaat.


Kijk hier voor meer informatie. Je kunt ook gebruik maken van Valenbisi. Dit is een fietssysteem die op verschillende plekken door de stad fietsen heeft staan die je voor een laag bedrag kunt huren en na gebruik weer terug kunt zetten. Let er wel op dat dit zware fietsen zijn en minder geschikt voor langere afstanden. Bekijk op de website de verschillende abonnementen.

#4. Geldzaken in Spanje

Men betaalt in Spanje net als in Nederland met de Euro. Hoewel je hier tegenwoordig bijna overal kunt pinnen, is het toch handig om altijd wat contant geld op zak te hebben voor bijvoorbeeld een buskaartje of sociale activiteiten. Er zijn veel pinautomaten door de hele stad, dus geld opnemen is geen probleem, maar let op: bijna alle banken vragen

een commissie, behalve als je bij je eigen bank geld opneemt, zoals bij de ING.


Tekst gaat verder onder de foto


#5. Het klimaat in Valencia

Valencia heeft een Mediterraans klimaat. Dat betekent: veel zon, warme zomers en zachte winters. Het regent hier over het algemeen weinig en men zit hier het hele jaar door op het terras. In de wintermaanden is het zo’n 15 graden, maar schijnt bijna altijd de zon. In de zomermaanden kan het zo’n 35 graden worden.

#6. Het Openbaar vervoer in Valencia

Het openbaar vervoer in Valencia is goed geregeld. Het metronetwerk bestaat uit 9 lijnen die je kunt gebruiken tussen 04:00 en 23:30 uur gedurende de week en vanaf 05:00 tot 00:30 uur in het weekend. Je kunt in de automaat bij elke metrohalte een oplaadbaar kaartje kopen voor €1,- waar je saldo op kunt zetten en in en uit kan checken.


In Valencia rijden ook rode stadsbussen waar men veel gebruik van maakt. Een los kaartje (een enkele reis) kost €1,-, maar je kunt ook een 10-rittenkaart kopen voor €8,-, een bonobus. Je kunt deze kaartjes in de bus kopen met contant geld (en dus niet met je pinpas).

#7. Openingstijden van winkels en supermarkten

Grotere winkels, zoals H&M en Zara, zijn gemiddeld genomen de hele dag geopend van 10:00 tot 21:30. Supermarkten zijn ook de hele dag geopend van 09:00 tot 21:30. Kleinere winkels houden vaak een siësta en zijn dus gesloten tussen ongeveer 14:00 en 17:00 uur. Op zondag zijn de supermarkten en de meeste winkels gesloten, behalve kleine express-supermarkten. Doe je boodschappen dus vóór zondag! De grote supermarkten hier zijn: Mercadona, Consum, Carrefour, Aldi, Lidl en Dia.

#8. Taal in Valencia

Zoals je weet spreekt men Spaans in Valencia, maar hier wordt ook de lokale taal Valenciaans gesproken wat lijkt op het Catalaans. Men spreekt over het algemeen weinig Engels, dus als je je hier wilt redden heb je enige kennis van Spaans nodig.

#9. Veiligheid in de stad Valencia

Valencia is een veilige stad met lage criminaliteit-cijfer. Je kunt er over het algemeen rustig overdag en ‘s avonds over straat lopen. We adviseren je wel om ‘s avonds alert te zijn in afgelegen straten of gebieden. Ook zijn er, vanwege het toenemend aantal toeristen, zakkenrollers actief. Voornamelijk op toeristische plekken. Let dus goed op in het openbaar vervoer, op het strand en in de Turia en laat je spullen niet onbeheerd achter. Ons advies is ook om ‘s nachts de Turia te vermijden.

#10. Handige telefoonnummers & apps

Algemeen nummer voor spoedeisende hulp (ambulance, politie, brandweer) - 112

Politie - 091

Guardia Civil - 062

Brandweer - 080

Nederlandse ambassade (Madrid) - +34 952 380 888

Nederlandse consulaat (Valencia) - +34 963 414 633

Bumble BFF

Je kunt Bumble natuurlijk gebruiken om te daten, maar je hebt in Valencia ook een actieve BFF categorie: speciaal bedoeld om nieuwe vrienden te maken! Als je een match bent, kun je gratis met elkaar chatten.

Meetup

Bij Meetup vind je alle sociale activiteiten die er dagelijks worden georganiseerd in Valencia. Meld je bijvoorbeeld aan voor een yoga les of een andere sociale activiteit via de app.

Wallapop

Dit is de Spaanse marktplaats en wordt actief gebruikt om tweedehands spullen te kopen en verkopen.

Fever

Hier vind je de gehele uitgaansagenda van Valencia en aanbiedingen op tickets.

Valenbisi

Met de app kun je gebruik maken van de stadsfietsen in Valencia.

EMT Valencia

De Spaanse variant van 9292OV met alle informatie over bussen, metro’s en Valenbisi’s.

Glovo

Met deze app kun je dag en nacht eten en drinken bestellen.

Cabify

De gele taxi’s op straat zijn het goedkoopst, maar mocht je geen taxi kunnen krijgen kun je er een bestellen via Cabify; de Spaanse variant van Uber.

Of check eens deze Instagram pagina's

@valenciasecreto

@quetalvalencia

@erasmuslifevalencia

@happyerasmusvalencia

@ervaarvalencia142 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page